Workshop on Logics of Dependence and Independence (LoDE 2020V)

Online (virtual), August 10-12, 2020
 

Logics of dependence and independence are novel non-classical logics aiming at characterizing dependence and independence notions in sciences. This field of research has grown rapidly in recent years. The framework of the logics has found applications also in fields like database theory, linguistics, social choice, quantum physics and so on. This workshop will bring together researchers from all these relevant areas and provide a snapshot of the state of the art of logics of dependence and independence.

News: This workshop was organized originally as part of ESSLLI 2020, which has been postponed to 2021 due to the coronavirus outbreak. The organizing committee has decided to move the LoDE workshop online.

Important dates:

Invited Speakers:

Organizers:

Program Committee:

Program:

(All times are CEST)
August 10 (Mon)
10:30 - 11:00 Meeting up and opening
11:00 - 12:00 Invited talk -- Alexandru Baltag: Knowability as continuous dependence
Break (30 min)
12:30 - 13:00 Erich Grädel, Darion Haase and Richard Wilke: Separation logic and logics with team semantics (slides)
Break (15 min)
13:15 - 13:45 Max Sandström: Expressivity of linear temporal logic under team semantics (slides)
Break (30 min)
14:15 - 14:45 Fabian Müller, Anselm Haak, Arne Meier and Heribert Vollmer: Enumerating teams in first-order team logics (slides)
Break (15 min)
15:00 - 15:30 Fausto Barbero and Pietro Galliani: Embedding causal team languages into dependence logic (slides)


August 11 (Tue)
12:00 - 13:00 Invited talk -- Ivano Ciardelli: Dependency: the question-based view (slides)
Break (30 min)
13:30 - 14:00 Gianluca Grilletti: First-order inquisitive logics of finite width (slides)
Break (15 min)
14:15 - 14:45 Davide Quadrellaro: Algebraic semantics for propositional dependence logic (slides)
Break (15 min)
15:00 - 15:30 Vít Punčochář: A hierarchy of dependencies (slides)


August 12 (Wed)
12:00 - 13:00 Invited talk -- Pietro Galliani: Strongly first order dependencies in team semantics (slides)
Break (30 min)
13:30 - 14:00 Richard Wilke: On the Presburger fragment of logics with multiteam semantics (slides)
Break (15 min)
14:15 - 14:45 Raine Rönnholm: On definability of team relations with k-invariant atoms (slides)
Break (15 min)
15:00 - 15:30 Miika Hannula and Jonni Virtema: Complexity of probabilistic inclusion logic and additive real arithmetics (slides)
(NEW!) 18:00 - Social Event -- COCKTAIL Hour! (In the same zoom meeting room, with the same password. The zoom room will be kept open after the last talk. Feel free to join also earlier!)

Proceedings:

Click Here to view the proceedings.

Note: Selected papers of the proceedings will be published (after a new round of reviewing) as a special issue of a scientific journal (to be confirmed).

Registration:

Everyone is welcome to attend the workshop. There is no registration fee. This online workshop will use the Zoom platform. You will need to register an account in Zoom (free of charge) before the workshop.

Contact:

For any questions regarding the workshop, please contact the organizers at jouko.vaananen@helsinki.fi or fan.yang@helsinki.fi.